Om Brede Børnehave

Børnehavens historie

Beliggenhed
Børnehaven, der ligner en stor gammel patricia villa, ligger i det naturskønne Brede og hører med til det gamle industrisamfund Brede.
Børnehavens post adresse er Brede 81.                                                      
Skal man finde vej til børnehaven via GPS er adressen I.C. Modewegsvej 81.
Børnehaven er omkranset af store lindetræer og nærmeste nabo er i dag Nationalmuseet. Den store park der ligger i forbindelse med Nationalmuseet er børnehavens ”baghave”. På modsatte side har vi de gamle arbejderboliger og Frilandsmuseets nordlige ende. Det er parkerings pladsen ved Frilandsmuseet, børnehavens brugere benytter.
Få minutters gang fra børnehaven løber Mølleåen og her finder man Spisehuset og det lille lokal tog ”Grisen”.

Historisk baggrund 
Det gamle Brede var et lille industri samfund bygget op omkring Brede klædefabrik. Børnehaven kom først senere til og blev bygget i 1905 af fabrikant Daverkosen i anledning af hans 30 års jubilæum. Det var hans ønske at skabe en ordentlig pasningsmulighed til klædefabriks arbejdernes børn, således at også kvinderne kunne arbejde i spinderiet.
Det fortælles, at det var Fabrikantens rosenhave, der blev inddraget til børnehaven. Børnehaven blev på stueplan indrettet med Asyl i den store stue, kontor i midten og Vuggestue i modsatte ende. På førstesalen blev der indrettet en lejlighed til fabrikkens værkfører, senere blev det en bolig for børnehavens ledere. Desuden blev der indrettet små værelser til gennemrejsende maskinmestre samt til enlige kvinder, der var kommet i uføre. Mange år senere lukker klædefabrikken og fra oktober 1957 har Brede børnehave været en selvejende institution for børnehavebørn, startet op af nogle initiativrige sundhedsplejersker. Lejligheden på første sal er i dag indrettet til børnehavens ene Skovgruppe.
Børnehavens smukke bygning og placering oser af historie. Man mærker kulturens vingesus og fornemmer det liv, der er levet her i disse omgivelser.
Børnehavens bygning er i dag fredet, både indvendigt og udvendigt.

Haven 
Hele vejen rundt om børnehaven har vi en dejlig have, som i dag er indrettet til leg og aktivitet. Mod nord, der i gamle dage var have til beboerne på første salen, har vi indrettet bålplads, udendørs køkken, overdækket spiseplads, bøgespiral, rutchebane, legehus, musikinstrumenter, og klatretræer. På sydsiden har vi et gravehul, div. gynger, fodbold mål, en drage, ”borgen”, græsplæne, sandkasse, nyttehaver, krydderurter, store klatre sten, en bus, byggehjørne og hængekøjen. Haven er indrettet til at stimulere alle sanser.

          
Her er min test